A o tom to je přátelé

15.07.2006 16:13

"A o tom to je- přátelé!" ſekl by humorista, kdyby zemědělství a jeho ekonomika byla jen humor! V pátek 14.7.2006 jsme se pokusili pozvat zemědělskou, ale i nezemědělskou veřejnost na den otevřených dveří, při příležitosti ukončení zkušebního provozu a náběhu stáje do plného provozu. Snažili jsme se o odborně společenské setkání zájemců a snad i příznivců moderního velkovýrobního zemědělství. Je demokracie a také si přejeme, aby nám to vydrželo! Tedy aby volná ekonomická soutěž, bez politických nátlaků, mohla prokázat, kudy vede cesta v zemědělství. My jsme si v dnešní nejisté době vybrali cestu a tu jsme se snažili Vám prezentovat. Je věcí každého, aby po shlédnutí, a třeba i dalších, zvolil svou cestu, kudy půjde jeho další směr v zemědělském podnikání. Mohli jste si všimnout, že jsme si nikoho nedovolili přesvědčovat o správnosti naší cesty. Volně jsme Vás nechali nahlédnout do pěkného -  VKK, zastaralého - budoucí tréningová stáj, ale i do naší slabiny, která je jednoznačně v uložištích senáže. Snažili jsme se i o prvky komunikace, ale návštěva dne otevřených dveří nás zcela zaskočila. Nebylo možné se individuálně, a nakonec ani blokově setkat s názory na věc, tak jak jsme původně zamýšleli. Prostě jsme neodhadli návštěvnost a to se projevilo i na množství občerstvení, které jsme připravili. Snažili jsme se, ale bohužel některé věci již nešlo dodělat a dosehnat. Proto kritikům slabého občerstvení vzkazuji - " O tom to ale snad být jenom nemělo - přátelé!"

Bacha na body!!!

 Snažili jsme se Vám zájemcům o věc vysvětlit co nejvíce, ale půjčený povodſový megafon a naše vyjadřovací schopnosti, včetně času, nám neumožnili Vás uspokojit ve všech otázkách Vašeho zájmu. Nešlo se ani individuálně věnovat kamarádům a známým, kteří třeba očekávali více. Kritický náhled na věc jsem vnímal, proto Vás chci ujistit, že stáj je otevřena 24 hodin denně, a kdykoli budete mít zájem, můžete se stavit a v klidu prohlédnout. Pokud si se mnou, nebo manželkou dojednáte termín, rádi Vás individuálně provedeme a pokud to bude v našich silách a vědomostech, tak Vám prozradíme i provozní zkušenosti. Stáj je 3 měsíce v provozu, zvířata umí již skoro vše, ošetřovatelé sní, my technici bloudíme a stále se učíme a poučujeme, servis číhá- zatím nemá moc práce, dodavatel BD Tech stále dopilovává slíbené a potřebné. To je ve zkratce dnešní stav, stáj a její systémy umí rozhodně více a my potřebujeme čas, abychom tomu vtiskli potřebnou duši a upevnili provozni organizaci v systém. Je to o čase a zkušenostech, vy máte možnost naše úsilí sledovat, částečně na našich web stránkách, web kamerách - když se jim daří, můžete se kdykoli stavit a poučit se z našich zkušeností a i omylů. To je asi obrovská výhoda těch, kteří uvažují o něčem podobném, nebo třeba jen o nějakých částech našeho systému chovu vysokoužitkových dojnic. Je jednoznačné, že instalovaný systém je stabilní, pro dojnice velmi přijatelný a konfortní. Pro nevěřící budiž důkazem, že ve zkušebním provozu jsme jediní dva provozní technici v klidu odjeli na dovolenou a to bez obav co by se dělo kdyby!! Nedělo se nic, jen kravky přidaly a to mě n........! Dovolená byla supr:

Je ale pravdou, že máme určité potíže s daty, které jsme ze systému chtěli získávat do centrálního počítače, které měly být pochopitelně ve Windowsech a v češtině. Tyto data jsme si přáli mít v signální podobě i na personálních počítačích se vzdáleným přístupem, s možností vzdálené korekce problémů. Toto se zatím nedaří a tak nám částečně historická data ze zprovoznění stáje mizí v nedohlednu. KU ještě také není to pravé ořechové, protože stále nemáme své nové moderní bedýnky, ale stále používáme cizí a čekáme a čekáme zatím i dost trpělivě, ale někdy to bolí. V tomto má BD TEch a potažmu dánští výrobci vůči nám dloužek. Sice to nebrání provozu stáje, ale není to to co jsme očekávali. Nový robot TITÁN to pry již všechno má, ale my jsme si to objednali a zaplatili také. Snad se to dořeší a ku prospěchu věci i vyřeší. Jsem přesvědčen, že i pro dánské výrobce jsme docela zajímavým partnerem, který je pro ně v zajímavé oblasti velkochovů východní Evropy. Jestli jsme největší robotická stáj nebo nejmodernější je věcí názoru a náhledu, ale rozhodně jsme odvážní a schopní chovatelé vysokoužitkových krav s vysokým zájmem o věc a poznání v robotických systemech chovu skotu! Bylo by velkou škodou tento projek znevážit, nebo ohrozit, špatnou komunikací mezi obchodními partery. Carsten si bedny na KU odvezl do Dánska, ale už by bylo potřeba, aby jsme měli vlastní bedny a KU probíhala bez stresů, jestli smluvený termín s plemenáři bude termínem provedené KU.

Jsem velmi rád, že kromě robotů je celá stáj se zázemím, prací českých lidí a firem. Můžu dnes s klidným svědomím říci, že stáj je sice na "klíč", ale subdodavatelé a jejich zastupci nám vycházeli maximálně vstříc, a i když jsme neměli projekt úplného provedení a projektovalo se v jednotlivých etapách výstavby, tak jsem byl vždy spokojen s přistupem k věci a problému. Jsem přesvědčen, že zemědělská kára moderního velkochovu dojných krav byla zas o kousek popostrčena, dnes je řada na dalších, aby v rychlém postupu technických a technologických možností se poučili z dobrého i nepovedeného u nás, a i nám ukázali, kam a kudy dál. Náš úkol nekončí, my do roka přejdeme do plného provozu, kdy doskladníme mladá na roboty natrénovaná zvířata a během času musíme prokázat i ekonomickou perspektivnost, aby se stáj nestala jen velmi drahou investicí, která nemá ekonomické opodstatnění a ukázala se jako slepou cestou zemědělských nadšenců a snílků. Pokud bude zájem, připravíme za rok den otevřených dveří č. 2, poučíme se z organizačních slabin dne č. 1 a třeba Vás již přesvědčíme, že je to cesta správná. Vás zemědělské odborníky žádám, pokud najdete čas a chuť se s námi podělit o názor na věc, dejte vědět. Je to o tom, že člověk časem trpí provozní slepotou a možná i zahleděností, a byl by pro mne docela zajímavý střet názorů a myšlenek. Pokusíme se proto na našich web stránkách zkušebně připravit diskusní forum. Budu velmi rád, když se mi kdokoli s čímkoli ozve a budu z toho moci vyvodit prospěšné závěry na věc pro sebe, ale i pro Vás ostatní. Vím že internet není hoby každého, proto klidně umístím i Vaše názory poslané e-mailem nebo i jinak, tak abychom si mohli trošku poklábosit i když třeba jen na dálku a elektronicky. Naše web stránky sledují fármáři z celeho světa, možná bude i zajímavé je požádat o jejich názor, problém je v jazykovém vybavení, ale i to se dá zařídit.