Kupředu levá ...

01.10.2006 16:17

Nadpis jak z dob, kterou si ještě i pamatuji. Snad se nám politika a moc nebudou plést do našich podnikatelských plánů  a budeme moci snít dál svůj sen o pokroku a modernizaci v zemědělské výrobě. Letošní rok nám sice dal pořádný finanční záraz do našich plánů, ale přeci nebudeme dělat radost salonním pražským novinářům (typ Mařík atd.)a renomovaným rádoby modrým politikům(viz.Tlustý atd.), kteří nás urážejí replikami o jaru, létu, podzimu a zimě atd. (přitom sami veřejně brečí nad rozpočtem a ukazují na ostatní)

Slíbil jsem článek k vizím o nových velkokapacitních robotických stájích, kde inspiraci jsem bral v Namestovu při panelových prezentacích a prohlídkách  nových provozů závodu f Punch na výrobu TITANU.  Po výstavbě a 5. měs. provozu naší stáje jsem byl tak trochu pesimista, že robotické stáje mohou  mít problémy s vysokou koncentrací dojnic. Znal jsem i úvahy z USA, kde farmář plánuje stáj pro 2500ks dojnic s hnízdově rozmístněnými jednomístnými roboty. (pro mne je to úlet!) Zatím je na tyto informace embargo, proto se vrátím do povolených vod.

1/ stáj z České Metuje byla prezentována jako podařená a podnětná pro další farmáře. Proto Vám její schema uvádím na první pozici.

K naší stáji nemá cenu přidávat další komentář, je možné si ji navštívit a najít si z ní své poučení pro svůj .chov .

2/ Stáj Dánsko 320 ks

Složenina naší stáje do kratší a širší verze, kdy je věcí každého chovatele co preferuje. V této stáji jsou i dojnice na sucho, porodní kotce atd. je to prostě rodinná farma. Centrální krmný stůl, vyhovuje asi lépe krmnému automatu než průjezdné stáji. Stále si myslím, že do nových a drahých stájí patří jen vysokoprodukční dojnice. Já si  myslím, že aby se to dalo zaplatit, musí to být fabrika na mléko a ostatní kategorie se dají dělat jinak a skoro zadarmo!  Jinak mi tu nevyhovují pravoúhlé cesty pro zvířata a někde jsou i široké a umožſují zvířatům se točit a blokovat pohyb ostatních. Jsou i drobnosti, které zde chybí, ale jde jen o schema uspořádání!!

 

3/ stáj Švédsko 500ks stejná jako Dánsko, ale složená tak, aby byly dva krmné stoly. Už jsou zde vyloučeny neproduční zvířata, začíná jít o fabriku na mléko. Při podrobném rozkreslení bych dnes volil určité změny v uspořádání a vybavení, ale to také nemusí být jen na schematu vidět. Pro mě lepší varianta!

4/ Itálie 1000ks. To je vlastně dvojče naší stáje vybavené TITANEM(5míst), aby byla možná větší koncentrace zvířat. Na schematu jsou věci, které jsou věcí diskuse a precizace, tak aby stáj byla pro dojnice a personál pohodlná a funkční.(drobnosti!) Pro nás ještě asi i možné a realizovatelné jako dokompletace produkční farmy.

5/ Švédsko progrese!! No to je opravdová paráda, to je skvělá myšlenka! Už se moc těším na realizaci a snad budu mezi zvanými. Zde je kárka robotických farem posunuta opravdu o pořádný kus dál. Je to vlastně modulární stavebnice pro odvážné a progresivní farmáře. Myslím si, že tento projekt má vysokou hodnotu i pro farmáře v USA a dalších zemích, kde je koncentrace dojnic možná bez omezení.  Moc se těším na odpověď kolegy z Kanady, s kterým rád konzultuji věci velkovýroby. Jsem realista, vím že pro mě v Česku a CHKO by to byl projekt nemožný, ale těším se, že budu moci dál sledovat vývoj uspořádání obdobných stájí.

a) první krok polygonu

 

 

b) druhý krok - plný polygon, který se má stavět příští rok ve středním Švédsku.

 

Přátelé robotického dojení, co vy na to? Podle mne naprostá špička v uvažování o koncentraci. Toto už snad nejsou ani projekty pro farmáře, tak jak jsou nám vnucovány. Toto může být jedna z cest k fabrikám na vyrobu mléka.

Farma vyprodukuje:

-16-22 milionu litrů mléka za rok ( kvota ?) 60 000litrů denně(sklad, odvoz, zpracování)

-120 tun mrvy za den(likvidace, skladování, zpracování, aplikace na ha atd) bioplyn?

-42 telat za týden - to není problém

-6tisíc dojení za den (prům3x) - tady je mnoho věcí z managmentu stáda k řešení

-6-12tun koncentrátu za den

atd.atd. ( mnoho otázek a způsobu řešení)

Bude velkým uměním řídit a organizovat chod obdobných stájí. Rozhodující bude, jak dodavatelská firma zajistí hardwarově a softwarově tok, třídění a vyhodnocování dat.(signalizace problémů, vzdálený přístup, servis atd.) U starých robotů typu ZENIT je tento proces ještě né plně zvládnutý. TITAN je ale vyšší stupeſ a snad bude zajištěn engineeringem na vysoké úrovni a bez podcenění dopadů na precizní chod stáje.

No myslím si, že jsem dal do odborné diskuse pořádnou porcičku pro přemýšlení a hledání.