Náhled do vily

31.05.2006 16:05

Slíbili jsme Vám webové kamery. Někteří z Vás již ztrácejí trpělivost. Věřte však, že zprovoznění této služby v našem regionu není právě jednoduchou záležitostí. K bezproblémovému provozu online webových kamer, přenášející video v přijatelné kvalitě, rozlišení(velikosti) a rychlosti(počet nímků za sekundu), a co víc, s možností přepínat kamery, je zapotřebí vyřešit hned několik problémů. Abyste si nemysleli, že zahálíme. Stejně tak, jako je ve zkušebnm provozu stáje, kde se vychytávají již zmíněné "mouchy". Občas ukápne nějaká ta kapička na karbid a pak se dějou věci, tak i po stránce zajištění přenosu kamer je spousta much které je třeba vychytat, občas to taky trochu zasičí, ale ne díky vášnivému splynutí karbidu s kapičkou vody, ale mé, zpravidla již vytrénované nervy, občas taky povolí, zvláště díky komunikaci a reakční době nejmenované firmy která umožſuje, někdy znemožſuje službu webových kamer.  

 

Není problém zajistit, aby se jeden z Vás mohl dívat na přenos ze stáje, ani není problém možnost přepínat mezi 4 kamerami, kde se obraz aktualizuje jednou za sekundu. Problém je právě v možnosti konkurenčního přístpu ke kamerám s volbou kamery v požadované kvalitě přenosu. K tomu je zapotřebí odpovídající vybavení, ale také úroveſ poskytovaných služeb třetích stran. Mám na mysli třeba poskytovatele internetu, kde je potřeba zajistit dostatečně rychlé a spolehlivé připojení. Vás povětšinou trápí otázka rychosti stahování. My máme opačný problém. Potřebujeme co nejrychleji odesílat. Dodnes jsme vysílali těm, kteří si o to řekli tím, že otevřeli stránku s prohlížečem multimediálních souborů. Video se přenášelo v toku cca 250Kb/s. To znamená že pokud se najednou pokoušelo zobrazit stránku s kamerami 5 uživatelů, na nás to kladlo nároky v řádu 1024Kb/s odesílaných dat směrem od nás. Tuto možnost nemáte ani v nejvýše poskytované variante ADSL 4096/512 Kb/s od českého telecomu, kde Vás sympatický Jan Kraus láká mottem "Nezaspěte dobu". Asi by ho nepotěšilo, že právě s touto nabídkou bysme dobu zaspali a vás bychom rozpálili vztekem do ruda.Tento problém se nám podařilo vyřešit, zatím zkušebně. Díky společnosti ITFutuRe, která nám zprosředkovala server na který, zjednodušeně řečeno, posíláme obraz z našich videokamer a Vy už stahuje video přímo z něho. Je připojen 100000Kb/s(100MB/s) přímo do páteřní sítě internetu. To namená, že by již neměl být problém, aby se na kamery mohlo dívat současně více uživatelů. Momentálně testujeme.

 

Podařilo se nám také přidat do vysílání 2. kameru. Ke zprvoznění vysílání 4 kamer v této kvalitě budeme muset posílit náš video server. Jeden pocesor nestíhá kódovat takové množství dat. Nabízí se možnost použití 2 procesorového řešení. Není to jednoduché ani levné. Ale jsou to peníze investované do našeho vzdělání .

 

Proto vydržte ještě nějaký ten den a neklepte si na čelo. "Co tam ty .... proboha dělaj, že to zase nejde." Oni testují a zlepšují. Již brzy nastane chvíle, kdy si budete moc užívat špízování naší robotické stáje stejně, jako v nejmenovaných reality show, kde je však inteligence aktérek možná vyšší než obyvatel kdejaké vily

 

Na závěr bych rád ocenil přístup společnosti  ITFutuRe s.r.o.,  která je partnerem projektu webových kamer. Díky této spolupráci již brzy bude Náš sen realit(ou/yshow). Vyslovuji veřejnou pochvalu a spokojenost.