Orkán kyril

30.07.2007 16:27

Orkán "Kiriil"!

Mnoho lidí si asi na nás vzpomnělo, zda "plachťák, "šapito" atd. v Č. Metuji ještě existuje a nebyl smeten. Ve čtvrtek 18.1.2007 jsme věděli že přijde a nebude to žádná legrace! Po zprávách v mediich, kdy jsme si vyslechli, jak od západu postupuje a způsobuje škody, jsme s manželkou  vyrazili na stáj. Ne že bychom tam byli moc platní, ale nechtěli jsme tam nechat ošetřovatele a kravky samotné a jen čekat co bude. No asi v 22,30hod se do stáje opřel pěkný náraz z ebe spadlo cosi jako kroupy, na plachtě to byl obrovský rachot. Ošetřovatel se šel podívat na auto, jestli mu ho kroupy nevybombardovaly, ale byl to jen tak silný nápor deště s vichrem. Konstrukce haly byla ale i v největších náporech stabilní, plachty máme volnější, proto sebou trochuplácaly ale nic tak dramatického, štítové plachty byly od západu pod velkým tlakem, ale vždy se jen provlnily a bylo to v pohodě. Byl jsem moc rád, že jsme nemuseli štíty udělat z palubek, to by byl asi problém! Návětrná strana "janierů"  (nafukovací stěna), tam určité drama bylo, tlak vichru je napínal opravdu mocně, ale pokud šel el. proud, tak vítr zmohl jen vyvrátit pár příček z podpůrné výdřevy. Krávy byly naprosto vpohodě a "čina" venku je nijak nezajímala. Po půlnoci síla vichru opadávala, tak jsme se jeli vyspat, tak abychom ráno mohli v klidu stáj prohlédnout a udělat bilanci přežitelnosti plachťáků a porovnat jí se škodami na klasických objektech ŽV. Bohužel asi ve 3hod ráno vypadla dodávka el. proudu a navíc byl rozvrácen telefonní dispečink, prostě nešly telefony ani mobilní. Po 6 hodině jsme šli raději na stáj, ta byla pochopitelně, tmavá, otevřená(boční nafukovačky bylydole), nedojilo se, ošetřovatelé na akumulačkách. Kravky ale ukázněně korzovaly nuceným trafikem, jen se divily, proč nemohou k robotům s mlékem a na granulky. (Banky byly bez vzduchu, tak jim je ošetřovatelé otevřeli, aby mohly nerušeně korzovat mezi zonou klidu a zonou krmného stolu. Před sedmou hodinou přijeli dílenští s elektrocentrálou, ponahození se rozsvítilo, nafoukly se boční stěný, pustily se kompresory a vývěvy, prostě se obnovily všechny systémy stáje až na roboty. Teprve když jsme se přesvědčili o správnosti a stabilnosti napětí a že nový regulátor napětí  je v pořádku, jsme inicializovali roboty a bylo vše v pohodě. Následně jsme obešli stáj a byli jsme mile překvapeni, stáj má jen pár nepodstatných šrámků, ale jinak obstála. Jen aby jí to vydrželo i do dalších let!

 

Obrázek 1. Malý šroubek, velký tlak orkánu=drobná závada

 

Obrázek 2. plactový štít proti oplechované stříšce,nouzově přimaštěné trámky

                 =jistá v plachtě dírka(to se nám nepovedlo)

Jen jedna zkouška nikdy nestačí, tak nás v noci 25.1 na 26.1. potrápil mrazíček. Je to naprosto správné, když zima tak s mrazy! Tentokrát jsme přípravě věnovali víc pozornosti a vyplatilo se. Dodavatelem instalované mikrovlné zářiče by byly při -14st. s větrem lehce překonány, postupně jsme zapojili teplovzdušnou saharu a v největším mrazíku zažehli zkušebně i plynový fukar. Dojilo se celou noc a nebyl podstatný problém. Lopaty na hnůj jsme přepli na zimní provoz pozdě, ale jelikož mráz netrval dlouho tak běžná činnost byla ráno obnovena. Lopaty musely jezdit v nepřetržitém zimním provozu bez ochranných pér, ale jinak vše v pohodě.

Do třetice všeho dobrého nám zima poslala při druhém orkánku 26.1. pěkný příval sněhu pod tlakem. Slavil jsem své 50. narozeniny, tak vše probíhalo tak, abych nebyl při oslavách vyrušován a mohl si řádně propařit bambeřici do dalších let v zemědělství. Stáj se jen lehce oklepala, setřásla sníh, mráz byl mírný a proudu bylo dost, tak jsem si mohl kocovinu užívat až do oběda.

obr.č. 3 Emigrace z plachťáku po orkánu? Nikoli! Jdem do stáje suchařek.

Závěr: Je jasné, že vítr, sníh, déšť a další rozmary stáj hravě zvládne! Problém do budoucna vidím v zajištění dostatku efektivního!!!! tepla v dojírně pro správnou činnost robotů. Pokud někdo půjdete do dojících robotů, vždy myslete na tepelné zajištění robotárny. Co takhle -30st. C týden a s větrem a ještě to vylepšit výpadkem el. energie a s otevřením bočního větrání stáje. Jsem šťasten, že tuto zkoušku nám příroda nenaservírovala a můžeme se zase připravit.

No a naše zimní radovánky ještě neskončily. SLEZY! No to je na zvláštní článek. Tak dlouho jsme hazardovali, až jsme si vykoledovali! Není treninková stáj, není pořádek  a řád u krav na sucho a tvrdě za to platíme dislokacemi slezů. Málem jsme již zapomněli co to je, do 20. prosince pohoda, naprosto sporadický výskyt a teď si to užíváme. Co se otelilo mezi svátky a chvilku ještě v novém roce, to vše se muselo odoperovat. (cca 10ks)Jedna elitní kravka se již ale do svého stáda nevrátí. Možná, že je to pro budoucí otelenky dobrá zpráva, každá dostává po otelení koktail a která nechce, nebo je po těžkém porodu či po dvojčatech, dostává koktail násilnou formou s 40litry vlažné vody drenčováním. Nic není 100%, ale je to dnes podstatně o jiném, ale pracnější!!

Obr. č. 4 Chtěli jsme se všichni v ZD podrbat blahem, že jsme vše zdárně zvládli, ale bohužel nám drbadlo tolik blaha nedopřálo.