Parametry mléka

08.11.2006 16:20

Robotická stáj je v provozu 6 měsíců a tak nám pomalu musí poskytovat údaje o své kvalitě.

Při dnu otevřených dveří jsem slíbil, že zemědělské veřejnosti umožníme kdykoli vstup do stáje. Každá ohlášená i neohlášená návštěva může od samého počátku kdykoli, ve dne i v noci, projít stájí a posoudit jak si stáj vede. Pro příznivce, robotického dojení a naší moderní světlé a vzdušné koncepce stáje, jsme zřídili přes internet on-line přístup do stáje pomocí web. kamer, kdy stáj může každý sledovat z klidu své kanceláře a nebo z teplého křesílka domova. Na rozdíl od nás je každý návštěvník svým způsobem odtržen od provozních dat. My dnes máme k dispozici vizuální i datový luxus, o kterém se zootechnikovi či  šefovi podniku vždy jen zdálo. Již asi měsíc máme možnost sledovat nejen vizuálně provoz na stáji, ale přes vzdálenou plochu máme možnost sledovat data ve stáji z počítače, navíc můžeme i aktivně z tepla domova vstupovat do řízení stáje přes počítač.Tento luxus nelze poskytnout našim kolegům a fandům, proto jsem se rozhodl postupně uvolſovat provozní data o stáji, její ekonomice, návratnosti atd. Zveřejním i náš podnikatelský plán, tak aby každý mohl porovnávat výhody a nevýhody naší stáje a jak se blížíme nebo jak jsme se mýlili při rozhodovacím procesu o investici. Je to o veřejné diskusi, proto podle reakce a zájmu budu vážit obsah a hloubku zveřejſovaných dat.

Jako první jsem si vybral množství a kvalitu mléka. Mnoho dotazů návštěv bylo zaměřeno na tuto oblast. Já jsem vždy kolegům říkal, že v záběhu robotické stáje to není ta správná otázka. Jiné parametry dosáhne Dick  Waybright, když může z 2 500ks dojnic zvyklých na volné ustájení,vybrat 550ks k robotům, než my, kteří jsme museli vybrat 300ks z 530ks dojnic, které byly navíc chovány ve vazných stájích. Každému jsem proto říkal, chce to čas. CPM byly vždy v pořádku, okolo 20 tisíc.Jedinou vyjímkou bylo, že robot má svůj vlastní sanitační boiler, ale nemá kontrolku o správné teplotě a není sowftverově chráněn proti možnosti sanitace studenou vodou. (Kluci dánští, to je ale hrubá chyba!!!) No a když se sanituje studenou kyselinou a louhem, tak je jasné, že byla havárie!!!  Somatika a její korelace s měrnou vodivostí, kterou detekuje robot, je potřeba se naučit a poznat závislosti. Robot neumí přímo stanovit množství BE, ale měří měrnou vodivost a ta je signílem personálu a technikovi, a je na nich jak s daty pracují. No prostě je to o invenci a znalosti svého stáda. Měrná vodivost je mrška proměnlivá a má na ni vliv velmi mnoho ukazatelů. V první fázi jsme se soustředili na poznání závislostí a při klesající ceně mléka jsme se řídili ekonomickým citem a snažili jsme se prodávat maximum mléka. Při svodu dojnic z pěti stájí, kdy nejlepší a nejperspektivnější vybíráte k robotům k nim přidáváte všechny otelené VBJ a ostatní dojnice kumulujete na selekční stáji, kde zároveſ necháváte dojnice na konci laktace, které již nemá cenu zaučovat na roboty(220-240dnů laktace), tak co od takové stáje můžete očekávat? No je to mléko 500-600tis. BE!! Ják stres z převodů atd. ustával, jak jsme se stáj pomalu učili ovládat, tak se pomalu lepšíme a lepšíme. V listopadu se přetrhne pupeční produktovod mezi robotickou stájí a selekční stájí, tři opuštěné stáje půjdou do postupných rekonstrukcí. O tom, že jsme zvládli, organizaci změny ustájení svědčí poslední společný rozbor mléka, další rozbory již bude mít robotická i selekční stáj zvlášť a i ošetřovatelé ztratí ochranu "jednotného stáda". 

TUK ............ 3,75 ještě trošku přidat

Bílkovina ... 3,35 by nám slušela víc

CPM ........... 10tis. to je supr

BE ............... 279tis.ještě to bude lepší

Doufám, že nejsem předčasným optimistou, ale zatím spokojenost. Uvidíme jak se budou parametry vyvíjet dál, 1x měsíčně vydám svodku. Na stáji je dnes ustájeno cca 300ks, dodávka mléka je asi 7700litrů za den. No krmíme na 30litrů., tak se musíme  s holkami ještě snažit přidat!

  

 Rok/Mísíc 2006-11 Mlékárna: Müller Sachsen GmbH

 

  Den Tuk Bílk. Lak. Den Som.buſ.   Tuk Bílk. Lak.   Den CPM Den Inhibitor
1vz.m. 2 3,75 3,29 4,71 2 279 1od.h.       1vz.m. 2 10    
2vz.m.             2od.h.       2vz.m.        
3vz.m.             3od.h.       3vz.m.        
4vz.m.             4od.h.       4vz.m.        
5vz.m.             5od.h.       1-bod m.        
6vz.m.             6od.h.       2-bod m.        
7vz.m.             7od.h.       3-bod m.        
8vz.m.             8od.h.       4-bod m.        
PT PB PL MPSB GPSB3   CPMP2   BMP TK IP SBT BMT     ST
                               

 

Jsem prý moc dlouhý, proto až příště něco o veterině a reprodukci. Tyto dvě kategorie mně totiž zatím uspokojují ještě více než ostatní dosahované parametry.

Jsou i věci na které netrpělivě čekáme - ZIMA. Pokud překonáme rozumným způsobem zimní období, tak to asi opravdu bude plně funkční stáj pro vysokoprodukční dojnice!