Vidím a řídím

18.08.2006 16:26

Tak tohle je snad sen každého šefa podniku. Zprovoznili jsme vzdálený přístup k počítačům ve stáji. Když jsme nainstalovali web kamery, tak to bylo dobré, když jsme zprovoznili hlášení o poruchách na mobilní telefon, tak to bylo jen o kousek lepší, protože zatím nemáme SMS zprávu, co je za problém, ale jen že je problém. Nyní, Vážení přátelé, máme zootechnický sen, z personálního počítače se můžeme připojit k počítačům ve stáji! Dnes máme konfort, že doma z křesla a při vínku můžeme sledovat provoz stáje na webkamerách, přijímáme na mobilu hlášení o potřebách systému a na počítači vidíme v čem je problém! No je to docela žrout volného času, ale přehled je dokonalý, protože nejen vidíme problém, ale prostřednictví vzdáleného přístupu můžeme aktivně zjednávat nápravu. Co může personál na počítači udělat na stáji, můžeme provédět i my z tepla domova. Ideální by bylo, abychom zvýšeným hlasem mohli vstoupit do stáje a zjednat nápravu, to se ale dá snadno dořešit! Dnes již není možné, aby se personál vymluvil na věci možné a nemožné, protože se kdykoli můžu v reálném čase připojit na stáj a provést kontrolu stavu a podílet se i na řešení problémů. Mezi zvířata a vedení se tedy již nemůže vklínit neochota, nezájem nebo dokonce zkreslování informací, tak jak jsme byli zvyklí ze starých stájí. No já to tedy považuji za supr možnost při řízení produkčního stáda. Dnes již připravujeme vzdálený přístup i k řídícímu systému Nedap a PC - skot, potom si asi evidenci budu moci udělat i z Havaje!!

Sranda musí být, ale fakt se mi stáj a její možnosti líbí čím dál více. Při ceně mléka, průběhu žní atd. je nová stáj lék na nervy, jen abychom ji v klidu mohli splácet a dál rozvíjet její schopnosti. Při současném vývoji mohou být problémy.

V novinkách jsem psal, že jsme stáj dovybavili o vyhánějícího "elektrického psa". Jen pro dovysvětlení. Je to naprosto nezbytná součást robotických dojíren ve velkochovech, kde dojnice musí být svobodné volné atd, ale kde musí plnit plán v dodávce mléka a svým chováním po dojení nesmí bránit ostatním dojnicím ve využívání robotů. No a to právě naše kravky prováděly! Po podojení vyšly z boxu a přemýšlely kolik nadojily, kolik asi dostaly korupčních granulí, ale hlavně jim v hlavách vrtá nápad, jak se dostat k dalším granulí, které žerou dojnice v ostatních boxech. Takto přemýšlející kravka zůstane tedy stát vedle dojnice v boxu, která žere svůj příděl granulek, a ona je cítí a loudí. Problém je v tom, že pokud se kravka neodhlásí systému v bráněpři východu z uličky, systém zastaví přístup dalších dojnic a ani neumožní výstup podojených krav z boxů. No a to je pak těžké dodržovat systémový čas dojení krav, na který jsme je natrénovali. Jsou expertky, které by tam stály i dvě hodiny a přežvykovaly a přežvykovaly.

Nyní, když v chodbě stojí 1,5min, se "rozkſuká" elektrický pes, rozmotá řetízky, které jsou nabité el. proudem (asi jako cerberus) a vydá se na trestnou výpravu po kolejnici za neustálého kſůkání. Pokud by se kravka sam nevytratila, tak by dostala do zadku urychlovadlo v podobě el. impulzu. Nevím jestli kravky umí komunikovat mezi sebou, ale vyklízejí chodbičku lehkým a svižným krokem. Morálka odchodu se podstatně zlepšila a dá se říci, že stačí zakſukání a kravky pokračují dále do "vozu".